2020-03-05 11:23:23• hírek • Bajnai Botond

Olvasásra készen: Nemzetközi projektben vesz részt a megyei tanfelügyelőség

Brüsszelben tett látogatást nemrég Szejke Ottilia és Simon Angela, a Szatmár Megyei Tanfelügyelőség két elemi oktatásért felelős szaktanfelügyelője, egy Erasmus+ projekt első szakmai találkozóján.

Számos ország pedagógusait foglalkoztatja a kérdés, mi módon lehetne az írás és olvasás tanulásának folyamatát egyrészt megkönnyíteni, másrészt pedig megszerettetni a 6-7 éves kisdiákokkal. Ennek kutatása érdekében jött létre az Erasmus+ READ: Ready to Read nevet viselő pályázata is, mely során a projektben résztvevő partnerek, egymás módszereit megismerve gyarapíthatják szakmai ismereteiket.

A tavaly ősszel induló együttműködési program kezdeményezője a budapesti Galileo Progetti nonprofit társaság, amelyhez további 6 partner csatlakozott, különböző országokból: Belgiumból, Magyarországról, Portugáliából, Olaszországból, Boszniából és Romániából, köztük a Szatmár Megyei Tanfelügyelőség is.
A projekt nyitórendezvényét még novemberben szervezték meg Budapesten, viszont az első szakmai jellegű találkozóra az elmúlt hetekben, egészen pontosan február 17–21. között került sor Brüsszelben.

Szejke Ottilia megyénk magyar tannyelvű elemi oktatásért felelő tanfelügyelője elmondta, egy nagyszerű szakmai kiránduláson vehettek részt, melynek célja olyan jó gyakorlatok gyűjtése, amelyek által kideríthetők, hogy a különböző országokban melyek azok a bevált módszerek, melyekkel megszerettethető és megkönnyíthető az olvasás elsajátítása az ezzel a folyamattal csak most ismerkedők számára.

A brüsszeli találkozó során a partnerországok küldöttei iskolalátogatáson vettek részt, megtekintették az ottani óvodások és elemi osztályosok munkamódszereit, valamint olyan szervezetekkel is találkoztak, amelyek részt vállalnak ebben a munkában. Ilyen volt például a brüsszeli könyvtár is, mely bemutatta az ehhez kapcsolódó tevékenységeit, amiket úgy a gyermekek, mint a felnőttek számára is rendszeresen megszerveznek. Ugyanakkor további szervezetek is bemutatták, milyen önkéntes munkával járulnak hozzá az olvasásban lemaradottak felzárkóztatásában.

„Egy nagyon hasznos találkozó volt ez, sok ötletet nyertünk, de mi is készülünk, hiszen jövő márciusban mi látjuk vendégül a partnerországok delegációit. Addig is feldolgozzuk azokat a kérdőíveket, amiket kitöltettünk a résztvevőkkel, annak érdekében, hogy mélyebb betekintést nyerjünk az általuk használt módszerekbe” – mutatott rá Szejke Ottilia.

A pályázat zárórendezvényét a jövőre szintén Brüsszelben szervezik majd meg, addigi is, minden partner vendégül látja a projekt résztvevőit, Szatmárnémetibe tehát jövő márciusban érkeznek a külföldi szakemberek.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: